גן סוטין
home/projects/גן סוטין

גן סוטין הוא גינה עירונית ב”חורשה זמנית” הגובלת ברחובות סוטין ונהרדעא. “חורשה זמנית” היא פתרון לשטח ציבורי פתוח או לשטח שהעירייה מייעדת לתכנון בעתיד. חורשות זמניות רבות בתל  אביב הפכו במשך הזמן לגינות ציבוריות בעלות חזות רגילה וחוזרת על עצמה: משטחי דשא, אבני גן, שבילים, מתקני משחק, ערוגות, צמחייה, אשפתונים, ספסלים ותאורה מ”בית היוצר” של קרן תל אביב לפיתוח. פיתוח החורשה הזמנית ברחוב סוטין היה מטלה ציבורית על היזם שהקים פרויקט בניה רוויה ומגדל רב- קומות במגרש הגובל בחורשה. בין רחוב בארי לנהרדעא. זהו פרויקט של מגורי פאר להעלי ממון בארץ ובחו”ל. היזם ראה בשטח הגן הרחבה לגיטימית של השטח הפרטי והמשך ישיר של “הגן הנעול” במתחם המגורים.

למי נועדה החורשה הזמנית בגינת סוטין? לתושבי השכונה הוותיקים? לדיירי המגדל? המתחם? לכלבים והחתולים? לעוברי אורח? במבט ראשון היה ברור שהגן כבר שם. נתון בחורשה צפופה של עצי סיסם הודי נטועים בתוך משטח כורכר מהודק. המון גזעים, ואם מצמצמים את העיניים אפשר לחשוב שזאת לא חורשה כלל אלא יער. ואחריו שוכנת עיר אחרת.

ביער אין שבילים, אין היררכיה, יש קרחת אחת המחדירה קרני שמש אל בין העצים. בגן עובר שביל בטון המחבר בקו אלכסוני ישר את רחוב סוטין ונהרדעא. אל קו השביל הישר נסמך אובייקט ארוך והמשכי המלווה ומדגיש את השביל במרחב החורשה. ארכיטקטורת גן מלוחות עץ בממדים המתאימים לישיבה, לשכיבה, לנסיעה בסקייטבורד וגם לשינה. בנוסף לשביל זה אין-ספור מעברים בלתי נראים משוטטים בין העצים. במרחב החורשה “ארכיטקטורת גן” – מבנים המשמשים לאחדים כספסל ולאחרים כשולחן. או אולי כבמה? במבנים מתרפקים על גזעי העצים וצומחים מהם.

קרחת היער חתומה כמו קשורה בסרט. מוקפת גדר נמוכה המגוננת על פרחים וצמחי צל כמו אגרטל במרכז שולחן. זוהי התערבות שסימנה [מרחבים], הדגישה [צירים], טשטשה [גבולות], הרחיבה [מדרכות], ניקתה [משטחי כורכר], גזמה [סבכי צמחייה], הרימה [נוף עצים], שילוב הגן החדש בשטח החורשה הזמנית נעשה במינוריות, והיא שהעניקה למקום כוח ומשמעות. הגן היה כבר בחורשה ולנו לא נותר אלא לשכנע שניתן לחוות את הקסם החורשה בגן ציבורי עירוני.

לקוח:
עיריית תל אביב

שטח:
6000 מ"ר

מיקום:
תל אביב יפו

שנה:
2003